Difusió

Terminologia normalitzada

Aquest any s’ha creat un nou format de difusió dels termes normalitzats: una infografia interactiva que permet donar a conèixer, de manera àgil, els termes normalitzats pel Consell Supervisor. L’objectiu és utilitzar aquest nou format per a difondre les decisions que es prenen en cada reunió i també per a fer difusió, periòdicament, dels termes per àmbits temàtics.

A banda, també s’ha fet difusió dels termes pels canals habituals:

Presentacions d’obres terminològiques

L’any 2022 el TERMCAT es va proposar recuperar, en la mesura del possible, les presentacions físiques dels productes que es van elaborant, que durant els períodes de pandèmia es van haver de deixar de banda. Fruit d’aquesta voluntat, durant aquest any s’han pogut fer fins a 9 actes de presentació, que es detallen tot seguit:

Presentació del Diccionari de brànding verbal

 • 30 de març
 • Barcelona: Biblioteca de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna – Universitat Ramon Llull
 • Intervencions de l’autor de l’obra, Jordi García, professional del sector i docent, i el director del TERMCAT, Jordi Bover
 • Més informació: presentació en el marc d'una jornada que agrupa diversos seminaris dels estudis de Grau en Publicitat, Relacions Públiques i Màrqueting

Presentació del Diccionari de la COVID-19: 500 termes per a entendre la pandèmia

 • 8 de juny
 • Barcelona: Palau Robert
 • Intervencions de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; del conseller de Salut, Josep M. Argimon; del president de la Fundació Dr. Antoni Esteve, Antoni Esteve Cruella; de la presidenta de la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina SocDEMCAT, Maria del Mar Salazar, i del director del TERMCAT, Jordi Bover
 • Més informació: durant la presentació M. Antònia Julià, del TERMCAT, ha exposat les característiques del diccionari. A més, la Dra. Paz Gómez-Polledo ha pronunciat la conferència “Diccionario de covid-19 (EN-ES) y recomendaciones para escribir correctamente sobre fármacos y medicamentos”, en representació de Fernando A. Navarro, Laura Munoa i Verónica Saladrigas, autors d’aquesta obra, una de les utilitzades en el buidatge terminològic del Diccionari multilingüe de la COVID-19.

Presentació de la Terminologia del consentiment sexual

 • 9 de juny
 • Croàcia, Universitat de Rijeka (Facultat de Dret)
 • Intervencions de la terminòloga Sandra Cuadrado i de l’advocada de la Comissió de Dones Juristes contra la Violència contra les Dones Bárbara Monllor.
 • Més informació: presentació en el marc d’una conferència internacional sobre noves perspectives de la terminologia.

Presentació del Diccionari de lingüística a València

 • 15 de setembre
 • València
 • Intervencions de la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó; el director del TERMCAT, Jordi Bover; l’autor principal del diccionari, Manuel Pérez Saldanya, i la seva prologuista, Maribel Guardiola.

Presentació tècnica del Diccionari de l’activitat parlamentària

 • 21 de setembre
 • Barcelona: Palau de Pedralbes
 • Intervencions de Margarida Sanjaume, del Parlament de Catalunya, i Montserrat Serra, del TERMCAT.
 • Més informació: presentació en el marc de la jornada “Relacions Govern-Parlament”, que obre el curs polític i dona el tret de sortida de l’activitat parlamentària de les Oficines de Relacions Institucionals dels departaments de la Generalitat, que, dins dels gabinets dels consellers, s’encarreguen de coordinar i gestionar l’activitat parlamentària del Govern.

Presentació del Diccionari dels ocells del món al Delta Birding Festival

 • 24 de setembre
 • Delta de l’Ebre
 • Intervencions d’Àlex Mascarell, del Zoo de Barcelona, i Glòria Fontova, del TERMCAT.
 • Més informació: presentació en el marc del Delta Birding Festival, la trobada internacional d’ornitologia més important d’Europa, que se celebra anualment al Delta de l’Ebre.

Presentació del Diccionari de dansa clàssica

 • 14 d'octubre
 • Barcelona: Institut del Teatre
 • Intervencions del secretari general de Política Lingüística, F. Xavier Vila; de la directora del Conservatori Professional de Dansa de l'Institut del Teatre, Mariana Giustina; Xavier Bagà, ballarí i coreògraf; Laura Mas, de l’Institut del Teatre; Victòria Buil, de l’Institut Escola Oriol Martorell; Jordi Bover, director del TERMCAT, i Marta Sabater, coordinadora de l’obra.
 • Més informació: la presentació s'ha complementat amb una actuació d’alumnes de 4t curs de Dansa Clàssica del Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre, amb la coreografia creada expressament per Laura Mas per a aquest acte titulada A d’Arabesc, una presentació dels principals elements del codi de la dansa clàssica, amb música de R. Schumann (extractes dels Estudis simfònics).

Presentació del Diccionari dels ocells del món a Barcelona

 • 24 d'octubre
 • Barcelona: Museu de Ciències Naturals
 • Intervencions de Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, en representació de la secretària d'Acció Climàtica, Anna Bernadas; el secretari de Política Lingüística i president del Consorci TERMCAT, F. Xavier Vila; el cap de Conservació i Coneixement del Zoo de Barcelona, Juli Mauri; el president de l’Institut Català d’Ornitologia, Jordi Baucells; i el director del TERMCAT, Jordi Bover.
 • Més informació: en representació de l’equip de treball del Diccionari, Raül Aymí, de l’Institut Català d’Ornitologia, i Glòria Fontova, del TERMCAT, han fet una presentació tècnica de les característiques principals de l’obra.

Presentació del Diccionari de lingüística a Barcelona

 • 3 de novembre
 • Barcelona: Institut d'Estudis Catalans
 • Intervencions de la presidenta de l'Institut d'Estudis Catalans, Maria Teresa Cabré; la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó; el director del TERMCAT, Jordi Bover; l’autor principal del diccionari, Manuel Pérez Saldanya, i la seva prologuista, Maribel Guardiola.

Diccionaris en Línia

La producció terminològica del TERMCAT se centra, des de fa alguns anys, en la publicació de nous títols de la col·lecció Diccionaris en Línia, i en l’actualització dels diccionaris que ja s’hi han publicat els anys anteriors.

Durant l’any 2022 s’hi han publicat 11 nous diccionaris i se n’han ampliat 21. Al final de l’any, la pàgina de la col·lecció Diccionaris en Línia ofereix 177 títols (159 que formen part pròpiament de la col·lecció i 18 més d’autors diversos que també s’hi allotgen).


11 nous diccionaris
21 ampliacions de diccionaris
177 títols a la col·lecció Diccionaris en Línia


Al Catàleg de publicacions es pot consultar la llista completa d’obres publicades a la col·lecció, al costat de la resta de la producció del TERMCAT feta en altres formats. Per als detalls de cada diccionari, vegeu l’apartat “Producció terminològica sectorial”.

Terminologia Oberta

La Terminologia Oberta és el servei de descàrrega de repertoris terminològics d'interès general, procedents de treballs de recerca terminològica duts a terme pel TERMCAT. La descàrrega s’ofereix en diversos formats i sota llicències Creative Commons. Els repertoris es poden seleccionar a partir del títol, l’àmbit temàtic, la data d’actualització i el format de descàrrega.

Al final de l’any 2022 la Terminologia Oberta ofereix accés a 160 títols diferents.


9 nous repertoris
160 títols disponibles per a la descàrrega


 

Materials gràfics i multimèdia

Els productes terminològics s’ofereixen sovint en formats gràfics i multimèdia interactius, en què la imatge té una importància molt rellevant, i que donen accés a informació terminològica. Aquesta mena de productes de vegades tenen entitat per si mateixos, i de vegades s’ofereixen com a complement de diccionaris.


18 productes gràfics i multimèdia nous
139 productes diferents


Al final de l’any 2022, la pàgina d’accés als materials gràfics elaborats pel TERMCAT difon 139 productes diferents, 18 dels quals s’hi han incorporat durant aquest any.

Es pot destacar també que alguns dels productes han tingut una versió impresa, que s’ha pogut distribuir entre els col·lectius interessats. Concretament, han estat els materials dedicats als ocells del món, a la navegació tradicional i als instruments musicals.

Apunts terminològics

Durant l’any 2022 s’ha mantingut la producció de comentaris terminològics per al web del Centre. Es tracta de textos breus en què es presenten novetats terminològiques, consultes resoltes des del Centre o bé comentaris que vinculen l’actualitat amb informació d’interès terminològic.

Concretament, durant l’any 2022 s’han difós 219 apunts.

Blog

El blog del TERMCAT és una altra eina de difusió de les notícies i, especialment, dels apunts i comentaris d’interès terminològic més vinculats amb l'actualitat. S’hi han registrat 55.912 visites i s’hi han publicat 85 apunts.

Butlletí d'informació

Al final de cada mes es publica el Butlletí d’informació del TERMCAT, que presenta un recull de la informació més destacada difosa durant aquell període, incloent-hi notícies i comentaris terminològics. El butlletí, al qual estan subscrites 2.343 persones, és l’eina privilegiada per estar al cas de la informació emesa des del Centre de Terminologia.

Notes de premsa

Al marge de la publicació de notícies al web, des del Centre de Terminologia també es difonen en format de nota de premsa les informacions més destacades, amb l’objectiu que puguin ser redifoses especialment per mitjà dels mecanismes de publicació informativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Durant l’any 2022 s’han publicat 46 notes de premsa.